20 Maj Liten paus, mindre paus, micropaus och så lite bin

Idag skickade vi Johan Pettersson till en bioodlare som föder upp snälla bin, jag levererade en allsångs-lista och vi lär oss mer om mikropauser. Och en hel del annat såklart. Välkommen!

Igår gjorde Anders sin lista med allsångs-låtar. Och idag var det min tur!

Och självklart sluter vi allsångs-cirkeln imorgon när Johan listar sina allsångs-favoriter. Vilka låtar vill du höra? På måndag är det lyssnarnas lista, och kanske sitter du inne på en suverän allsångs-lista? Skicka den till oss morgonen@sr.se så kanske det är du som bjuder på listan på måndag.

Bin there, done that

Sommar sommar sommar. Tillhör du den hysteriska sorten som får panik och springer två kilometer varje gång ett bi visar sig vid sommarfikan? Eller är du den lugna, sansade typen som sitter kvar och säger "dom är snälla om du är snäll"? Men bina är faktiskt viktiga. För att pollineringen av vår växtlighet ska funka måste det finnas bin och för att locka fler att ägna sig åt biodling slår man nu ett slag för ett rätt snällt bi. Det kallas för Buckfastbi och ikväll får man komma och titta på dom ute på Aludden i Kristianstad. Morgonen med Anders Liljeqvist kan ju inte gå på kvällsmöte, men Johan fick ändå komma och träffa dom snälla bina. Olle Andersson är ordförande för Kristianstads drottningodlarklubb och han guidade Johan i bi-världen.


Det bidde ingen brandbil....

Har du hört historien om den lille mannen som gick till skräddaren och lämnade ett stycke tyg och det bidde liksom aldrig något och han väntade och väntade? Lite så är det för räddningstjänsten i Hässleholm just nu. Dom har köpt en brandbil, men när man hittade 72 fel på den så lämnade man tillbaka den till leverantören för att få det fixat. Och efter flera månader har man inte fått tillbaka brandbilen ännu. Vi pratade med Anders Nählstedt som är förvaltningschef för räddningstjänsten i Hässleholm.

Micropausa

En paus på tre minuter räcker för att frigöra sinnet och kreativiteten. Det tycker Konstnären Fredrik Axwik som tycker det så starkt att han har utlyst Mikropausveckan. Från och med i måndagstill i morgon fredag ska alla svenskar ta en kort paus varje timme! Ohh vad härligt med små pauser här och där. Fredrik kom hit och förespråkade pausandet.

Fredagsmys imorgon!

Nu tar vi en paus till morgondagen. Och Anders är på plats i Tyringe när Radio Kristianstads vinnare i Svenskatoppen nästa ska utses bland de sex finalisterna. Det betyder att han inte skuttar upp i ottan, det gör däremot jag och Johan och vi vaknar tillsammans med dig imorgon 0600-1000!

Johanna Zachhau/SR Kristianstad