Delade åsikter i USA om Tysklands beslut

Efter Tysklands beslut i går att förbjuda handel med vissa typer av värdepapper gick börserna ner i USA. Många i USA uttrycker skepsis över beslutet, men det finns också analytiker som tyckte att Tyskland agerar rätt.

Alan Knuckman på företaget Agora Financial sa till Tv-kanalen CNBC att han såg positivt på Tysklands överraskande beslut att förbjuda en viss typ handel i vissa värdepapper. Bland annat förbud mot så kallad blankning i aktier i tio stora tyska finansinsitut.

Enligt Knuckman visar Tyskland på det här sättet att man som Europas ledande ekonomi tar politisk kontroll över den skakiga situationen i Eurområdet.

Men marknaden i stort i USA reagerade negativt på tysklandsinitiativet, Dow Jones sjönk till slut med 0,6 procent och Nasdaq-börsen med 0,8 procent.

En annan investerares, Erik Thornes, kommentar illustrerar väl marknadens skepsis till Tysklandsbeslutet här. Wall Street gillade inte det abrupt presenterade förbudet, sånt skapar skräck i marknaden här och det här gör Tyskland bara för att varna marknaden för att mer förbud kan vara på gång, menade Erik Thorne.

Kanske blev han och andra förbudskeptiker gladare senare på eftermiddagen här i USA i går när demokraterna i senaten inte lyckades driva igenom försöket att få till en avgörande omröstning om hårdare regler för finansindustrin i USA. Demokraterna kommer förmodligen dock göra nya försök senare i veckan.

Hårdare regler för finansindustrin är ett av president Obamas viktigaste vallöften.