Jönköping

Somalier utvisades till härjat Mogadishu

Två asylsökande somalier som skulle utvisas, lämnades på Mogadishus flygplats i södra Somalia, trots att det på grund av oroligheterna är förbjudet att utvisa personer dit.

Det var i fredags som polisen i Jönköping genomförde utvisningen.Björn Johansson, säkerhetsskyddschef hps polisen i länet, menar att polisen bara följde de utvisades egna önskemål.

- Ja, alltså i det här fallet var det de två personer som hade önskemål om att transporteras till Mogadishu i stället för Hargeisa. Vi svarade upp på det önskemål som de hade, säger Björn Johansson.


Det var efter att Migrationsverket avslagit de bägge två somaliernas asylansökningar, och efter att deras fall prövats i både Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen som ärendet överlämnades till polisen i Vetlanda.

Deras uppgift är att verkställa avvisningen, om det är möjligt.


Hur det sedan gick till när de bägge männen hamnade i Mogadishu är inte helt klarlagt. Men även om de själva valde Mogadishu, istället för Hargeisa i norra Somalia, dit asylsökande fortfarande kan avvisas enligt praxis, så gjorde polisen fel. Det säger Lena Rösell som i flera år jobbat på den frikyrkliga Sociala Missionen och följt den här typen av ärenden.

- Egentligen är det så att varje polisdistrikt i Sverige skall veta om att man inte genomför utvisningar till Mogadishu. Det är tjänstefel när man gör det. Det borde de inte har gjort det men det har hänt. Hela södra Somalia är en inre väpnat konflikt och ingen asylsökande ska skickas tillbaka dit, säger Lena Rösell på Sociala Missionen.

Reporter
Alberico Lecchini, SR International

Research
Amun Abdullahi Mohamed