Fattiga stängs ute i Sydafrikas första VM

Inför VM i Sydafrika nu i år kommer allt fler klagomål på att landets fattiga inte har mycket att tjäna på arrangemanget. Bara ett fåtal lokala försäljare kommer att få sälja varor inne på arenorna och utanför.

Gatuförsäljare har protesterat över att de inte får sälja vid arenaområdet. Sam Khasibe, ordförande för South Africa Informal Traders Forum, hävdar att VM bara är till för de rika.

--Det är inte alla som vill äta hamburgare och korv. Men det är vad som kommer att säljas inne på arenorna. Lokala försäljare av sydafrikansk mat som majsgröt och inälvsmat, de släpps inte in, säger Sam Khasibe.

Sam Khasibe representerar Sydafrikas gatuförsäljare genom South Africa Informal Traders Forum. De har demonstrerat med krav på att fler lokala försäljare ska få sälja på och i anslutning till arenor och andra offentliga platser där VM-matcherna visas.

Ett första VM i Afrika, borde kanske ha inkluderat den stora del av invånarna som livnär sig på informell handel, alltså på försäljning direkt på gatan.

Men många som har hoppats på extrainkomster, ser nu möjligheterna gå dem förbi.

Värdstäderna har skrivit under kontrakt som innebär att fotbollsfederationen Fifa bestämmer vad som får säljas var och av vem. Dessutom ska värdstäderna snyggas upp och gatuförsäljare, hemlösa och tiggare måste försvinna från gatorna.

– Var är det sociala ansvaret? frågar sig Sam Khasibe. Det är vad deltagarnationerna borde diskutera efter VM, säger han.

– Är VM bara till för de rika? frågar han. Ett lyckat VM borde innebära ett lyft för fler fattiga grupper, säger Sam Khasibe.