Stark tysk kritik mot räddningsplan för euron

Räddningsplanen för euron möter hård kritik i Tyskland. Planen behandlas i parlamentet just nu. Men en av landets mest ansedda ekonomer, Hans-Werner Sinn, anser att beslutet vore "ett av de största misstagen i förbundsrepublikens historia".

Hans-Werner Sinn är en borgerlig ekonom. Han är chef för Ifo-institutet i München, och anses vara en rådgivare till Angela Merkels regering.

På fredag ska talmannens klubba falla och Tyskland åtar sig lånegarantier på upp till en och en halv biljon svenska kronor, som stöd till euroländer som inte kan betala sina skulder.

Hans-Werner Sinn anser inte att det finns någon eurokris. I köpkraft räknat är euron fortfarande övervärderad i förhållande till dollarn, säger Sinn och hänvisar till OECD-statistik. Därför behövs heller inget räddningspaket för euron, anser han.

Utan ett europeiskt räddningspaket så hade krisen nu varit begränsad till de euroländer som har höga skulder.

Men med räddningspaketet hotas hela euroområdet, och i synnerhet den tyska ekonomin, anser Sinn, eftersom Tyskland bär större delen av garantierna.

Hans-Werner Sinns uppfattning är att den franska regeringen tillsammans med en stark banklobby drev igenom räddningspaketet mot de tyska förhandlarnas vilja.

Den franske presidenten Sarkozy ska enligt den spanska tidningen El Pais ha slagit näven i bordet och hotat att lämna eurosamarbetet. Tidningens källa är den spanske premiärministern Zapatero.

Ekonomen Hans-Werner Sinn anser att de banker som har placerat pengar i skuldsatta staters statspapper nu genom eurostaternas stora räddningspaket nu inte behöver ta några risker alls.

Hans-Werner Sinn har framför allt ett tyskt perspektiv i sin kritik. Räddningspaketet för euron är ett "oförutsägbart äventyr och en tillväxtbroms för Tyskland", säger han.