Hård kamp för att bli skuldfri

Flera euroländer arbetar med att befria sig från skulderna. Portugal och Spanien har presenterat sparpaket och nu rör sig också Italien.

I en rad problemländer inom eurokretsen pågår nu ett intensivt arbete för att ta sig ur knipan med stora skulder och underskott i de löpande offentliga affärerna.

Italien väntas liksom Spanien att sänka lönerna för de mest välbetalda inom den offentliga sektorn.

I Spanien har premiärminister Zapatero talat om 15-procentiga lönesänkningar. I Italien verkar regeringen sikta på tio procent lägre lön för dem som tjänar över en miljon kronor och 15 procent för ministrar och parlamentariker, vilka i dag har skyhöga ersättningar i jämförelse med många andra EU-länder. 

Enligt italienska tidningar mötte ekonomiminister Giulio Tremonti i går kväll premiärminister Silvio Berlusconi och i dag ska han ha överläggningar med övriga regeringen om sina sparförslag.

Vad som har läckt ut är att Italien kan komma att höja pensionsåldern från 65 till 67 år, minska antalet statsanställda och sammantaget spara över 250 miljarder kronor de kommande två åren - allt för att nå ett budgetunderskott på max tre procent 2012. 

Spanien fortsätter att fila på sitt sparpaket och premiärminister Zapatero aviserade i dag att det blir skattehöjningar för höginkomsttagare.

I morgon presenterar han detaljerna i parlamentet.