Falköping

Stadshusets vattenfyllda källare tar tid att tömma

Morgonens skyfall i Falköping ledde till att hela källaren i Stadshuset vattenfylldes. Det kan ta upp emot en vecka att få bort allt vatten.

De stora vattenmängderna tryckte in dörren till vaktmästeriet.

- Det har tryckt in dörren. Så kraftigt och mycket vatten har det varit. Hela källaren är full med vatten, säger pensionerade vaktmästaren Leif Andersson.

Han gick i pension för två veckor sedan efter 30 år på vaktmästeriet i Falköpings Stadshus men blev idag blixtinkallad.

Förstörda handlingar
Det material som vaktmästeriet i Falköpings stadshus har ansvaret för har klarat sig eftersom man där aldrig ställer något direkt på golvet, däremot  finns andra förvaltningar som inte pallar upp till exempel handlingar som förvaras i källaren.

- Det är ju det som suger åt sig allting, och om de har köpt in böcker och sådant som ligger, som de inte har ställt upp på pallar, säger Leif Andersson.

Handlingarna som den numera pensionerade och blixtinkallade vaktmästaren pratar om är inga som kan anses som viktiga utan det handlar bland annat om reklamblad.

Kan ta tid att tömma
Förutom Räddningstjänst som befinner sig på platsen arbetar 15 personer med att få bort allt vatten och Leif Andersson tror att man kommer att få jobba hela veckan ut för att få allting klart.

Nere i källaren tjuter hela tiden pumparna som ska suga bort vattnet, som även innehåller en del jord.

Lsa Andersson
lisa.andersson@sr.se