Homosexuella män dömdes till maxstraff

I Malawi i södra Afrika har en domstol dömt ett homosexuellt par till 14 års fängelse och straffarbete. Paret gifte sig mot landets lagar i december ifjol och har varit häktade sedan dess. Domslutet har mötts av protester från omvärlden.

De två männen, 20 och 26 år gamla, gifte sig i en symbolisk ceremoni i december i fjol. De gjorde det öppet, trots att homosexualitet är förbjudet i Malawi.

Att den ena av de båda männen dessutom klär sig i kvinnokläder väcker också uppmärksamhet i det konservativa landet.

De båda männens försvarare har tidigare försökt att få domstolen att lägga ner fallet, men domen i dag blev hård. När domaren meddelade straffet på 14 års fängelse sa han att männen fick ett straff som skulle verka avskräckande på andra.

Under senare tid har homosexualitet mötts av bakslag i flera afrikanska länder. I 38 av 53 länder är sex mellan människor av samma kön förbjudet, enligt Human Rights Watch.

I Malawi har den protestantiska kyrkan uppmanat regeringen att upprätthålla förbudet mot homosexualitet som beskrivs som något som är "emot kristendomen".

Internationellt har den väntade domen väckt stora protester. Amnesty International har krävt att paret ska släppas eftersom deras mänskliga rättigheter har kränkts.