Skåne

Många danskar shoppar loss i Sverige

Två av tio danskar besökte Sverige under första kvartalet i år, och en stor del av dem gjorde det för att handla.

Det visar en ny undersökning om nordisk gränshandel och turism som Handelns utredningsinstitut, HUI, gjort på uppdrag av bland andra Svensk handel.

– Det är en avsevärd del av befolkningen från Danmark som var i Sverige under första kvartalet 2010, och ungefär sju procent av dem var i Sverige för att handla, säger Nora Sandholdt ,analytiker på HUI.

Sammanlagt har tusen danskar fått svara på frågor om sina Sverigebesök. Undersökningen är den första i sitt slag, så någon jämförelse med hur det sett ut tidigare går inte att göra ännu.

Förutom uppgifter om hur många danskar som varit i Sverige kan man också utläsa att de ofta tar sig hit med tåg och att de handlar för omkring två tusen kronor vid varje besök.

– Det är betydande. Hur ofta gör du av med två tusen kronor när du går på stan? säger Nora Sandholdt.

Det finns än så länge inga uppgifter om vad danskarna köper när de är i Sverige, men Nora Sandholt tror ändå att handlare på båda sidor sundet kan ha nytta av undersökningen. Danskarna får reda på hur många danska konsumenter som försvinner från landet, medan svenska handlare inser hur stark den danska köpkraften är.

– Man tittar på siffrorna och tänker: wow, jag vill ha fler danskar som handlar i min butik! Säger Nora Sandholt.