svenska landslaget

Han lämnar Rosenborg redan nu

Fotbollens förbundskapten Erik Hamrén blir förbundskapten på heltid från och med den 1 juni.

Svenska Fotbollförbundet och Rosenborg kom överens under torsdagen efter flera veckors förhandlingar.

"Den bästa tänkbara lösningen för alla parter", säger Erik Hamrén i ett pressmeddelande.

Hamrén finns med när landslaget samlas för landskamp mot Bosnien-Hercegovina på tisdag.

"Vi är jätteglada över detta och ser fram emot att få Erik i full tjänst tidigare än beräknat", säger förbundets generalsekreterare Mikael Santoft.

"Alla parter är överens och därmed kan han starta arbetet med svenska landslaget på heltid tre månader tidigare än tänkt. Och det sker utan vidare gottgörelse till Rosenborg", säger Rosenborgs ordförande Terje Svendsen.

Svenska fotbollförbundet behöver inte betala någon ersättning för att lösa Erik Hamrén från sitt kontrakt med Rosenborg. Men förbundet börjar betala lön till Hamrén från och med den 1 juni.

Tidigare har Rosenborg krävt ersättning för att släppa Hamrén innan den 1 september, något som förbundet inte gått med på.

Förhandlingarna strandade i förra veckan men återupptogs för några dagar sedan på Rosenborgs initiativ. Då Trondheimsklubben backade från ersättningskravet gick Svenska fotbollförbundet med på att heltidsanställa Hamrén tre månader tidigare än planerat.

– Erik är befriad från sitt arbete i Rosenborg från och med den 1 juni och man kan säga att vi då tar över hans lön, säger förbundets generalsekreterare Mikael Santoft till TT.

Landslaget har i sommar matcher mot Bosnien (29 maj), Vitryssland (2 juni) och Skottland (11 augusti) innan EM-kvalet inleds med match mot Ungern den 3 september.

– Vi är jätteglada. Vårt önskemål har hela tiden varit att Erik ska börja så snabbt som möjligt, säger Mikael Santoft.

TT: När Hamrén är förbundskapten på heltid, kommer förbundet då att ställa krav på att han ska ta sig tid att tala med Zlatan Ibrahimovic?

– Det får Erik sköta helt själv. Det är han som är förbundskapten.

Zlatan Ibrahimovic har ännu inte bestämt sig om han vill spela för det svenska landslaget i fortsättningen.

TT