Svensk gränshandel tjänar på stark norsk krona

Under det första kvartalet i år har fyra av tio norrmän varit i Sverige för att handla. Det visar en ny rapport från Handelns Utredningsinstitut, HUI.

Företaget Grensemat driver tre stora mataffärer i Strömstad, och enligt driftchefen Göran Lundgren har omsättningen ökat kraftigt.

– Vi har ökat 25 – 30 procent på två – tre års tid. Det har varit en väldigt stark norsk krona som bidrar till ökad handel. Och vägen till Oslo är nu en fyrfältsväg, så det är inga trafikproblem. Vi har en väldigt bra handel, säger han.

Den nya rapporten om gränshandeln bygger på intervjuer med 1 000 personer i Norge, Danmark och Finland.

De har fått svara på frågor om sina eventuella inköp i Sverige på senare tid.

I Danmark och Finland har två av tio svarat att de har handlat i Sverige under det första kvartalet i år, och den höga prisnivån i Norge gör att fyra av tio norrmän under den här perioden har valt att resa till Sverige för att handla till exempel kött, alkohol och kläder.

I Värmland har norrmännens inköp ökat mycket på senare år, enligt Bo-Josef Eriksson, analytiker på Region Värmland.

– Om man tittar på det som gränsar till Värmland, det vill säga sydostlandet, med Oslo, Akershus, Hedmark och Oppland, så är det så mycket som 55 procent som har varit i Sverige någon gång under det första kvartalet i år, säger han.

Och hur mycket pengar handlar det om?

– I genomsnitt handlar det om 3 000 kronor vid varje inköpstillfälle. Så man förstår ju att gränshandeln är väldigt viktig för Värmland. Det vi ser i den här undersökningen är det som vi kanske har anat, men vi har inte haft de här siffrorna på det, att de handlar för 3 000 kronor, och att det är så mycket som fyra av tio norrmän som faktiskt åker över.

Från och med nu kommer Handels utredningsinstitut att redovisa nya uppgifter om gränshandeln varje kvartal.

I Strömstads mataffärer räknar man med en fortsatt ökad ström av handlande norrmän.

– Med den prissättning som är i Norge så känns det som om handeln kommer att utvecklas positivt under många år framöver, säger Göran Lundgren på företaget Grensemat.