Färgelanda

Hiphop, nej tack

Beats and Rhymes Academy i Färgelanda läggs ner. Utbildningen i musikproduktion inom hiphop gör sitt sista år på Dalslands folkhögskola.

Skolans styrelse har tagit beslutet om att lägga ner hiphop-programmet. Eleverna Johan Alvarez och Joel Römbeck, som tar examen nu på fredag, tror att utbildningen läggs ner för att det är just hiphop man sysslar med.

– Det känns som att Beats and Rhymes alltid varit utstötta på något sätt, och jag tror att det kan ha att göra med den här hiphop-stämpeln. Att det bara är folk som inte sköter sig, säger Johan Alvarez.

Ni ser inte så farliga ut?

– Absolut inte, säger Joel Römbeck.

Beats and Rhymes Academy har funnits i Färgelanda i fem år. Nu är det bestämt att utbildningen, som fokuserar på musikproduktion inom främst hiphop, inte får vara kvar.

Många av eleverna säger att de inte känt sig välkomna i Färgelanda och att hiphop-kulturen inte blivit accepterad. Det är något som lärarna Max Flövik och Svante Englund håller med om.

– Vi har känt att det kanske inte är den optimala platsen för en sådan här utbildning, det känns som att det inte var helt konstigt att det blev så här, säger Max Flövik.

Om ni sysslat med någon annan typ av musik, folkmusik eller pop, tror ni att ni hade fått vara kvar?

– Om jag ska svara ärligt så tror jag att om det hade varit någon annan musik så tror jag att utbildningen hade fått vara kvar.

Läraren Svante Englund tror att det blev för mycket av en kulturkrock för det lilla samhället Färgelanda.

– Vi har en kategori elever som i vanliga fall inte söker sig till folkhögskolan, och där tror jag det blir en kulturkrock.

Eleven Malin Lindqvist, som snart tar examen, vet inte riktigt om det har med hiphop att göra.

– Jag tror inte det har med hiphopen i sig att göra, eller, jag hoppas i alla fall inte det, säger Malin Lindqvist.

Enligt ordföranden i skolans styrelse, Christian Persson, har nedläggningen inte med själva musikstilen att göra.

– Det har inget att göra med verksamhetsinnehållet, utan det är ju det att det krävs så mycket personal på den här utbildningen. Det är en helt annan situation när det gäller den allmänna linjen så i det sammanhanget är det svår att prioritera en sådan liten grupp, säger han.

Dessutom vill skolan förbättra fördelningen mellan killar och tjejer på skolan. Hiphop-programmet har helt dominerats av killar.

– De ha skapat lite grann av attityder och värderingar på internatet som vi vill påverka och förändra, säger Christian Persson.