Gävle

Hot mot elever via sms

På flera skolor i Gävle cirkulerar ett hotfullt kedje-sms. Bland annat har meddelandet skickats till tredje- och fjärdeklassare på Sörbyskolan och i texten förekommer dödshot.

"Skickar du inte det här meddelandet vidare till 10 personer inom 10 minuter kommer en mördare att döda dig där du ligger i din säng". Det är budskapet i det kedjesms som skickats runt till bland annat elever på Sörbyskolan i Gävle, uppger Arbetarbladet.

Anders Lyrberg, chef för Gävleborgspolisens ungdomsenhet berättar vad du ska göra om du får ett sådant här sms:

– Man ska absolut inte skicka dem vidare, för då är snurren igång och jag skulle vilja uppmana dem att också polisanmäla så att man får utreda det, säger han.

Myter kan låta verkliga
Just det här textmeddelandet som i dagarna har skickats runt till elever på bland annat Sörbyskolan i Gävle har varken Martina Eriksson eller Beri Dadvar på Vasaskolan fått men de båda har mottagit ett flertal där utgången har varit i princip densamma.

– Det kan till exempel stå "skicka vidare det här meddelandet till tio av dina kompisar annars kommer du råka ut för en hemsk olycka imorgon" säger Martina Eriksson.

– Myterna kan leda till att yngre kan bli väldigt psykiskt påverkade, säger Beri Dadvar.

Skolbarn blir rädda
Även Anders Lyrberg, chef för Gävleborgspolisens ungdomsenhet håller med.

– Man måste se det som ett skämt men samtidigt förstår jag att skolbarn blir rädda av det här.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se