Puls i Överkalix.

"Sossarna gör som dom vill - om dom vill"

Politiken i Överkalix har i årtionden dominerats av socialdemokraterna, som styr kommunen med egen majoritet. Då kan man undra hur stort handlingsutrymmet blir för de två största oppositionspartierna, Centern och Vänsterpartiet.

– Vi kan inte göra som i de stora kommunerna för vi är så få att vi måste samarbeta för att överleva, säger Håkan Andersson (C).

– Socialdemokraterna kan göra som dom vill - om dom vill, fortsätter Håkan.

"Jättesvårt vara politiker"

– Ibland kan man få gehör för tankar och funderingar och det händer att man ibland får se mellan fingrarna med vilket parti man tillhör, men jag tycker att vi har ett bra samarbete, säger Maria Nilsson (V).

– Det är jättesvårt att vara politiker och försvara beslut om neddragningar av personal inom omsorgen, lägger Maria till.

"Alla står för besluten"

– Vi försöker förankra alla beslut innan dom till slut ska fastställas av kommunfullmäktige, hävdar kommunalrådet Leif Nilsson (S). Är vi inte överens tar vi tillbaka ärendet och resonerar ett varv till.

– Visst händer det att vi använder den egna majoriteten för att driva igenom beslut, men alla står för beslutet även om nån varit emot det tidigare. Det är en styrka som ger stabilitet i kommunen, avslutar Leif Nilsson.