Hundratals deltog i razzia mot mc-gäng

Flera hundra personer, främst från polisen, men också från andra myndigheter, däribland kronofogdemyndigheten, deltog vid den stora razzian i går mot en av Hells Angels avdelningar i Göteborg. Samtidigt gjordes tillslag mot mc-klubbar i Umeå och Luleå.

Grunden för husrannsakan mot Hells Angels lokaler i Gammelstad i Luleå på onsdagskvällen, är en pågående förundersökning om misstänkt narkotikabrott. Polisen är mycket förtegen om det tillslaget, men uppger att vissa beslag gjordes.

Även i Umeå agerade polisen. Samtidigt som polisen i Göteborg slog till gjorde polisen i Västerbotten en razzia mot mc-klubben Red Devils klubbhus i stadsdelen Teg.

Tre personer, två män och en kvinna, greps och anhölls senare misstänkta för narkotikabrott och dopningsbrott.

Vid den omfattande räden i Göteborg omhändertogs 22 medlemmar och sympatisörer till Hells Angels. Av dem har tolv personer anhållits av åklagare, bland annat delar av den högsta ledningen.

Tillslaget var noga planerat. Först forcerade polisen porten till området, sedan ingången till klubbhuset.

Aktionen var en del av den nationella satsningen mot grov organiserad brottslighet och polisen i Västra Götaland hade förstärkts med personal från Rikskriminalen. I aktionen mot gården användes även en polishelikopter.

Även i dag var området runt medlemsgården avspärrat.

Ekot träffade ett par som låg och sov i sin husvagn i närheten till gården när polisen slog till.

– Vi tog en liten tupplur på eftermiddagen och när vi vaknade var det fullt med polisbilar här. Senare på kvällen kom det en motorcyklist som de stoppade, berättar paret.

Hela dagen har polisen säkrat spår till sin förundersökning. Bland annat har guld, automatvapen, narkotika och sprängmedel hittats.

– Vi har planerat tillslaget under en längre tid och det har gått mycket bra, säger Sven Ahlbin, biträdande chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland.

Varför gjordes tillslaget just i går, under ett medlemsmöte?

– Det beror helt enkelt på att det var ett tillfälle när vi visste att vi kunde få så pass många på en gång, säger Sven Ahlbin.