S ändrar inte villkor för deltidsstämpling

Det blir inget rödgrönt förslag om att ändra villkoren för dem som stämplar på deltid. I dag får ingen deltidsstämpla längre än 75 dagar, något som oppositionen har kritiserat regeringen för. Och att de rödgröna inte föreslår någon förändring irriterar fackförbundet Kommunals ordförande Ylva Thörn.

– Kvinnorna är aktiva med att påtala för sin arbetsgivare att man vill ha mera jobb, men erbjuds inte mer arbete. Man kommer att fortsätta arbeta deltid och får söka försörjningsstöd från kommunerna, och det är ingen vinst. En del kvinnor tvingas säga upp sig så att man blir helt arbetslös för att få en något så när vettig försörjning, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn.

Det är framförallt kvinnor som arbetar deltid och många av dem är medlemmar i LO-förbundet Kommunal. Socialdemokraterna har sedan förändringen i a-kassan infördes 2008 kritiserat regeringen för att kraftigt försvåra kvinnors situation på arbetsmarknaden. Så här sa till exempel Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin i en tv-debatt 2007:

– Om man klipper bort deltidsarbetslöshetsersättning efter 75 dagar, pang, så förlorar många kvinnor sin ekonomiska förutsättning. Utan att det sätter press på arbetsgivarna att ge dem ett heltidsarbete.

Även Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet kritiserade förslaget till lagändring i en riksdagsdebatt 2007.

– Det här är väldigt hånfullt mot många människor.

Men trots den massiva kritiken mot förändringen för de deltidsarbetslösa så finns inget förslag till förändring av a-kassereglerna för den här gruppen i den rödgröna budget som presenterades nyligen. Thomas Östros är Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson.

– Allt går inte att göra på en gång, man måste våga prioritera.

Så den deltidsarbetslösa som kan bli utförsäkrad efter 75 dagar har inget att hoppas på vid en rödgrön valseger?

– I vår gemensamma vårmotion har vi mycket stora insatser för att förbättra arbetslöshetsförsäkringen till stora kostnader, men inte en förändring av antalet dagar i deltidsarbetslöshet, säger Thomas Östros.