STOCKHOLM

Kritik mot nya skolsystemet

Många barn i Stockholm får inte gå i den skola som föräldrarna har önskat. Mer än vart tionde barn tvingas gå i en annan skola, ofta längre bort från sitt hem.

Det nya systemet, där föräldrarna ska kunna välja fritt mellan Stockholms skolor, har bland annat drabbat Annika som bor på Kungsholmen.

Hennes dotter har inte fått plats i den skola som ligger närmast, utan i en skola flera kilometer bort.

– Vi har fått en plats på Kungsholmsskolan som ligger vid Fridhemsplan, vilket innebär att när vår dotter börjar i första klass kommer hon att gå på fritids nere vid Kronobergsparken. Tanken på att en sexåring korsar S:t Eriksgatan och så är inte så tilltalande, tycker jag. Det känns osäkert.

Annika är en av de föräldrar som sökt men inte fått sitt förstahandsval av skola till dottern inför hösten. Istället har dottern placerats på en skola längre bort.

Dessutom gäller inte syskonförtur, vilket har ställt till det för både Annikas familj och grannfamiljen.

– En av de tjejer som har blivit antagen på samma skola som vår dotter har en bror som går på Kullskolan. Där har man ju tydligt statuerat att det är ingen syskonförtur.

För de här familjerna blir hämtande och lämnande på olika skolor, fritids och dagis ett pyssel som är svårt att få ihop.

Märkligt, tycker Annika, att man inte lyckats lösa skolgången för barn i det nybyggda området Hornsberg på ett bättre sätt. Om dottern åtminstone fått plats på det fritids som ligger alldeles i närheten av hemmet så hade det i alla fall underlättat.

Men med två kilometer till skolan, och ännu längre till fritids, blir vardagen svår att få ihop. Att man på Kungsholmens skola dessutom inte vill att barnen cyklar till skolan gör det inte precis lättare, säger Annika.

– På informationsmötet så sa man att man inte ska med sig cykel eftersom det inte finns cykelställ.