Lycksele

Goldminers lugnar aktieägare

En hel del länsbor har aktier i gruvbolaget Lappland Goldminers, som meddelat att det finns mindre guld i Fäboliden än man tidigare trott. Under torsdagen samlades aktieägare och företrädare för Lycksele kommun när bolaget höll en lokal informationsträff i Lycksele.

Många aktieägare och företrädare för Lycksele kommun ville höra vad Lappland Goldminers hade att säga om bolaget och dess framtidsplaner. Trots flera framgångar, t ex att gruvan i Finland gett en vinst på 15 miljoner, påverkades stämningen av beskedet att guldhalterna i Fäboliden måste skrivas ner. Det är fortfarande oklart om det kommer att påverka gruvplanerna eftersom det bara är ett förhandsbesked från det Kanadensiska konsultbolag som håller på med en oberoende granskning av projektets lönsamhet. Kjell Larsson, VD för Lappland Goldminers, fick många frågor men hur mycket mindre guld det finns kan han inte svara på ännu. Trots att det inte finns säkra siffror ännu måste aktieägarna få veta nu för annars uppfattas det som att ledningen döljer information, enligt Kjell Larsson.

Kjell Larsson är fortsatt optimistisk om att det blir en gruva i Fäboliden och det stöder han på att det är Europas största guldfyndighet och att guldpriset är högre än någonsin. Det har nu nått 300 000 kronor för ett kilo guld och även med lägre guldhalter anser Kjell Larsson att det är guldmalm värd att bryta som finns i Fäboliden.

Reporter: Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se