Örnsköldsvik

Fortsatt vård för våldtäktsdömd pojke

Den 16-årige pojke som dömts för två våldtäkter i Bjästa i Örnsköldsviks kommun behöver fortsatt vård, slår förvaltningsrätten fast.

Humanistiska nämnden i Örnsköldsviks kommun beslutade i mars att den 16-årige pojken i Bjästa skulle omhändertas för fortsatt vård med stöd av LVU när han avtjänat straffet på fyra månaders sluten ungdomsvård.

Pojken själv anser sig inte vara i behov av vård eftersom han hävdar att han är oskyldig till brott. Pojken och hans mamma har också motsatt sig den föreslagna vården skriver nyhetssajten Dagens Juridik.

Mamman har varit aktiv på bloggar och lagt ut information från förundersökningsprotokoll och domar och aktivt deltagit i den uppmärksammade smutskastning som skett mot en av de flickor som utsatts för övergrepp av pojken.

Förvaltningsrätten anser att mamman genom sitt agerande inte gett pojken något stöd i vården utan bidragit till att förvärra hans situation. Rätten konstaterar att det finns risk för återfall och att en fortsatt vård behövs för att inte skada pojkens hälsa och utveckling.

En nämndeman var skiljaktig och ansåg att det räckte med den redan genomförda vården i kombination med öppen vård.

TT