Olofström

Folkpartist: "Beredd samarbeta med SD"

Folkpartiets ordförande i Olofström, Erika Nagy är beredd att göra upp med Sverigedemokraterna.
– Om det är en jätteviktig fråga för Olofström skulle jag kunna ringa Sverigedemokraterna, säger Erika Nagy.

Erika Nagy är den enda partiordförande bland de etablerade politiska partierna i Blekinge och en av få i hela landet som kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna för att driva igenom en politisk fråga.

Kan ringa SD
– Jag vågar säga det. Om det är en jätteviktig fråga för Olofström så skulle jag kunna ringa Sverigedemokraterna, säger Erika Nagy.

Att ta kontakt med Sverigedemokraterna för att göra upp i en politisk fråga är alltså ingen främmande tanke för Erika Nagy.

Ingen särbehandling
Hon anser att SD bör behandlas som vilket annat demokratiskt valt parti som helst men hon ställer inte upp på stora delar av Sverigedemokraternas invandringspolitik.

Kan samverka om invandring

Men hon säger samtidigt att hon inte vill utesluta att Folkpartiet i Olofström och Sverigedemokraterna kan samverka också i frågor som rör invandring.

– Om vi hittar samma lösningar på saker, så ja, det skulle jag kunna göra, säger hon.

Unik i landet
Erika Nagy är en av mycket få kommunpolitiker i hela Sverige som är beredd att söka ett kommunpolitiskt samarbete med SD.

Statsvetaren Karl Loxbo, doktor i statsvetenskap vid Växjö universitet som har forskat på det här, ser Erika Nagys ställningstagande som unikt.

Inga kända fall
– Det är mycket ovanligt. Jag känner faktiskt inte till några andra fall, säger Karl Loxbo.

Det här är inte första gången som en företrädare för Folkpartiet i just Olofström hamnar i fokus för att ha agerat kontroversiellt.

Mista medborgarskap
Folkpartiet gick fram rejält och blev andra största parti i valet 2002. Det skedde efter att den dåvarande gruppledaren hade sagt att invandrare som begår grova vålsbrott ska kunna tas ifrån sitt svenska medborgarskap.

Blev valframgång
Folkpartiets eftervalsanalys kopplade valframgången 2002 till gruppledarens invandrarkritiska uttalanden.

Men Erika Nagy vill inte dra några paralleller till årets valrörelse. Hennes ställningstagande är inte tänkt som en strategi för att vinna röster från Sverigedemokraterna, säger hon.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se