Viktigt beslut i USA om hårdare finansregler

USA:s president Barack Obama fick i natt en viktig delseger i kampen för ett av sina viktigaste vallöften, att skärpa reglerna för den amerikanska finansindustrin. Den amerikanska senaten röstade igenom ett reformförslag som dessutom fick visst republikanskt stöd.

Efter månader av diskussioner och förhandlingar röstades förslaget till nya, hårdare regler för den amerikanska finansindustrin igenom i senaten med siffrorna 59 mot 39.

Fyra republikaner gjorde sällskap med demokraterna och röstade förslaget i ett tydligt exempel på att många politiker ser hårdare finansregler som något viktigt att kunna presentera för sina väljare i kongressvalet senare i vår. Den folkliga ilskan mot finansindustrin har ju varit stor sedan den stora finanskrisen inleddes hösten 2008 och staten räddade flera stora banker och finansinsitut från konkurs med hjälp av skattepengar.

President Obama var mycket nöjd och sa att det nu var uppenbart att finansindustrin med alla sina lobbyister och reklamkampanjer misslyckats med att förhindra det nya lagförslaget från att komma så här långt.

Men trots nattens ja i senaten återstår mycket arbete innan en slutgiltig lag kan se dagens ljus. Senatens version av finansreglerna ska nu jämkas samman med den version som röstades igenom i representanthuset i december förra året. Enligt representanter från båda kamrarna skulle det arbetet kunna vara färdigt i början av juli men i det rådande politiska läget i kongressen är ingenting säkert.

De amerikanska börserna föll i går kraftigt, New York-börsen med till exempel 3,6 procent, mest på grund av över oro över skuldkrisen i Europa, men också efter investerares skepsis inför hur den nya finanslagstiftningen slutligen faktiskt kommer att se ut.

Huvudsyftet med de hårdare finansreglerna är bland annat att minska riskfylld handel, öka konsumentskyddet och öka regleringen av handeln med avancerade värdepapper som till exempel derivat. Vissa kongressledamöter vill gå hårdare fram mot finansindustrin än andra och industrin själv kommer fortsätta sitt lobbyarbete fram tills dess att en slutgiltig omröstning kan ske.