Studentliv

CSN kräver pengar av skötsamma

Uppdaterad 17.00

Tusentals studenter som pluggar heltid kan bli polisanmälda och tvungna att betala tillbaka sina studiemedel - trots att de har gjort det de ska i skolan.  På KTH har över 400 studenter blivit drabbade.

Har du fått kravbrev från CSN, trots att du sköter plugget som du ska?

– Det handlar om återbetalningskrav på mellan 1000 till 42 000 kr. Många har redan betalat tillbaka för att inte bli polisanmälda. Men det är väldigt många som kommer att vara tvungna att betala tillbaka nu i slutet av maj, säger Tobias Porserud som är KTH:s kårordförande.

Det hela handlar om att CSN nu skärpt sina kontroller för att komma åt studenter som fått fullt studiemedel men som inte pluggat heltid. Problemet är att vissa högskolor räknar heltidsstudier per helår medan CSN räknar per termin. Så en student som pluggat 20 poäng på hösten och 40 poäng på våren kan bli återbetalningsskyldig.

– På vissa skolor har man studieplaner som inte stämmer överens med de regler som finns för studiestödet. Men på de allra flesta skolorna så funkar det här alldeles utmärkt. Det är bara på ett fåtal platser som det här problemet uppstått, säger Klas Elfving som är pressekreterare på CSN.

– Vi studenter har fått riktlinjer om att vi pluggat heltid. Jag tycker det är sorgligt att en kommunikationsmiss mellan lärosätena, departementet och CSN gör att studenter som klarar sina tentor och kämpar för ännu en smäll. Jag tycker det är sorgligt och jag tror att det är dåligt för Sverige i längden, säger Tobias Porserud.

Men enligt Klas Elfving så vill nu CSN nu sätta ner foten o visa vad reglerna är i det här fallet.

– Man har följt sin studieplan men man har inte följt de regler som gäller för studiestödet. På så sätt ska man även betala tillbaka sitt återkrav.

Högskoleminister Tobias Krantz beklagar men säger samtidigt att det är upp till högskolorna och CSN att göra upp. Hittills har CSN beslutat om 4500 ärenden där 1500 resulterat i återkrav på runt 15 miljoner kronor.

– Jag utgår från att myndigheterna tar sitt ansvar. Jag vet att de har ett möte inplanerat i juni, säger högskoleministern Tobias Krantz.