NYA KAROLINSKA

Kritik mot sjukhusbygge tillbakavisas

Den borgerliga landstingsledningen försvarar uppgörelsen av Nya Karolinska i Solna -- ett sjukhusbygge som blir åtta miljarder kronor dyrare än beräknat och som fått stenhård kritik av oppositionen.

Igår krävde Socialdemokraterna att jätteaffären skulle rivas upp sedan det kommit fram att kostnaden blir 60 miljarder kronor, istället för 52 miljader som tidigare sagts.

Oppositionslandstingsrådet Ilja Batljan (S) beskrev jätteaffären som en skandal, där majoriteten har lekt med skattebetalarnas pengar.

Men finanslandstingsrådet, Catharina Elmsäter-Svärd (M), säger nu att sjukhusbygget inte kommer att stoppas. Hon menar att det länge har varit känt att kostnaden skulle öka.

– Uppgifterna finns svart på vitt. Även om man ogillar beslut får man faktiskt visa mognad och ansvar. Fullmäktige kallas inte in för skojs skull, där fattar vi riktiga beslut, med riktiga underlag, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting.

– Beslutet om Nya Karolinska Universitetssjukhuset i Solna är det största som landstingsfullmäktige har tagit någonsin. Aldrig tidigare har så många givits så mycket information innan ett beslut har fattats, skriver hon i ett pressmeddelande.