Oscar II tårta

12-14 bitar

En klassiskt elegant mandeltårta med smörkräm och ibland som här, nougatkross och marsipanros. Kung Oscar II (regerade 1872 - 1905) fick flera maträtter uppkallade efter sig och denna tårta kanske komponerades till någon av 1800-talets många påkostade banketter.

Mandelbottnar:
150 g skållad och skalad mandel
5 äggvitor (spara äggulor)
2 dl strösocker
Smörkräm:
5 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
150 g kylskåpskallt smör
Nougat:
¾ dl socker
20 skållade, grovt hackade mandlar
Garnering:
florsocker
ca 1/3 förpackning rosa marsipan
färsk mynta

Gör så här:

1. Ta fram alla ingredienser utom smöret som skall vara kvar i kylen ett tag.

2. Mandelbottnar: Rita upp 3 cirklar med ca 21 cm i diameter på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175°.

3. Mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren och torr skål, tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills det blir en tjock och fluffig massa. Vänd ner mandeln.

4. Bred ut smeten jämnt, innanför cirklarna. Grädda dem i ca 20 min. Passa

så att de inte blir för mörka. Bottnarna är fortfarande lite mjuka. Låt svalna något och dra av pappret som de gräddats på.

5. Smörkräm: Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull (den kan gärna vara ganska vid). Låt sjuda några minuter under kraftig omrörning tills krämen tjocknar, obs den får inte koka. Ta den från värmen och låt svalna något. Hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel och tillsätt i omgångar. Fortsätt röra tills det blir en jämn kräm. Låt krämen kallna i kyl.

6. Nougat: Häll sockret i ett tunt lager i en gjutjärnspanna eller vid tjockbottnad kastrull. Smält utan röra för mycket, tillsätt mandeln och låt allt få en gyllenbrun färg. Passa noga.

7. Häll upp snabbt på en bakplåtspappersklädd plåt och låt kallna. Krossa i mortel till grova smulor.

8. Lägg ihop mandelbottnarna med smörkräm och nougatkross mellan och över. Dofta ev över lite florsocker.

9. Kavla ut marsipanen och tag med mått ut cirklar. Lägg dem omlott efter varandra och rulla ihop och forma rosor. Lägg rosorna på tårtan och garnera med mynta.