Sommartårta med bär

12-14 bitar

Receptet är en riktig klassiker – sockerkaka fylld med bär och en fräsch citronfromage. Dekoren är rostade mandelspån (som kan köpas färdigt) och jordgubbar eller andra färska bär. I det här receptet visar vi hur man kan vispa äggsmeten över vattenbad för att skummet skall bli fastare och mera stabilt. Men smeten kan vispas på vanligt sätt också.

3 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl potatismjöl
3/4 dl vetemjöl

Fromage:
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad
1 ägg
1 dl strösocker
skal och saft av 1 citron

Fyllning och garnering:
1/2 liter jordgubbar, 250 g
1/2 liter blåbär, 250 g
3 dl vispgrädde
50 g rostade mandelspån
1/2 dl gelésocker multi
1/2 dl vatten

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Vispas ägg och socker poröst med elvisp över vattenbad till ca 60°. Ta kastrullen från värmen och fortsätt att vispa tills temperaturen sjunker.

3. Sikta ner potatismjöl och vetemjöl i äggsmeten. Häll smeten i formen.

4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna.

5. Fromage: Vispa grädden och ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt rivet citronskal.

6. Häll citronsaften i en kastrull. Lyft upp gelatinet ur vattnet och lägg det i kastrullen. Smält gelatinet på svag värme. Ta kastrullen från värmen. Rör ut några matskedar av äggvispet i kastrullen. Blanda sedan ner det i resten av äggvispet. Tillsätt den vispade grädden.

7. Ta kakan ur formen och dela den i 2 bottnar. Diska formen och lägg en rund pappskiva i botten (klipp t ex till från en tårtkartong - det ger stadga när man skall dekorera tårtan). Täck formens sidor med tillklippt bakplåtspapper. Eller fodra formen med plastfolie.

8. Lägg tillbaka den understa bottnen i formen. Häll på hälften av fromagesmeten. Skiva hälften av jordgubbarna och fördela dem över fromagen tillsammans med hälften av blåbären.

9. Lägg på nästa botten och häll på resten av fromagen. Fördela hela jordgubbar och resten av blåbären ovanpå. (Spara en kant runt om för spritsning av grädden.)

10. Ställ i kylen 1-2 timmar.

11. Ta tårtan ur formen och lägg över på ett fat (låt pappskivan vara kvar). Vispa grädden och bred hälften runt om på sidan av tårtan. Tryck fast mandeln. Spritsa tårtan med resten av grädden.

12. Blanda gelésocker och vatten i en kastrull och koka 1/2 minut. Pensla eller skeda det varma geléet över frukten.