Tyskt ja till räddningspaketet

Tyskland har i dag som första euroland godkänt sin del av det stora räddningspaketet för euron, där eurostaterna garanterar krediter till länder som inte klarar att betala sina skulder.

Det tyska beslutet fattades med stor brådska och utan det breda parlamentariska stöd som regeringen hoppats på.

– Ni har ingen linje och inget mål. Ni vet inte vad ni vill med landet eller Europa.

Det omdömet fällde de tyska socialdemokraternas ledare Sigmar Gabriel om Angela Merkels regering i förbundsdagsdebatten i dag.

För Tysklands del omfattar dagens beslut ungefär lika mycket som en halv årsbudget för landet, eller omräknat i kronor 1 500 miljarder.

Merkel sökte därför ha så brett stöd som möjligt. Men socialdemokrater, Gröna, vänsterpartiet Linke och även borgerliga avhoppare blev tillsammans så många att Merkel fick igenom beslutet med bara sju rösters marginal.

Motståndarna ansåg bland annat att underlaget för ett så stort beslut var för dåligt.

Det tyska parlamentet förvandlas till en nickedocka till Bryssel, sa en ledamot. Att regeringen tvekar och segdrar på den europeiska nivån, men hemma i det tyska parlamentet ska stora beslut hamras igenom på några få dagar.

Oppositionen har krävt att Merkels regering går snabbare fram på EU-nivå för att få igenom hårdare regler av finansmarknaden.

Regeringen har nu också lovat att driva kravet på en skatt på varje finanstransaktion på nästa ekonomiska toppmöte, G 20 i Kanada i juni.

Men för den tyska oppositionen räcker inte det. Socialdemokraterna krävde konkreta förslag till regleringar samtidigt med dagens beslut om euroräddningspaketet.

Regeringen löper nu risken att den mäktiga tyska författningsdomstolen ska resa hinder mot dagens beslut. Men finansministern Wolfgang Schäuble sa i debatten att beslutet är juridiskt oantastligt.