Motala

Stenåldersyra i Motala

Det pågår arkeologiska utgrävningar i Motala och i Motala Ström. Man gräver precis i kanten av strömmen för där hittar man fynd som visar att Motala inte var vilken plats som helst för 6000 år sedan.

– Den ser nästan ut som att den tillverkas igår. På den här platsen har man inte bara bott, man har fiskat här också, säger arkeologen Göran Gruber.

För 6000 var Motala ström ett eldorado för stenålderns fiskare. Här samlades man för att ljustra så väl abborre som lax men också för att jaga bäver och säl. Då var det nämligen inte långt till kusten av det innanhav som senare skulle bli Östersjön.

Skogarna i norr och träskmarkerna på dåtidens östgötaslätt bidrog också till att göra platsen mycket attraktiv för stenåldersmänniskorna.

Göran Gruber och hans kollegor hittade boplatsen vid kanten av strömmen redan för tio år sedan. Men under den senaste grävsäsongen har man grävt fram nya, praktfulla, fynd unikt bevarade i den fuktiga strandleran.

Ljusterspetsarna berättar om det avancerade hantverkskunnandet och jaktskickligheten hos dåtidens Motalabor. Men det mest spännande fyndet är ett yxhandtag av hjorthorn med en nästan superergonomisk design. Ett fynd som ytterligare stärker platsens betydelse på stenåldern, menar Göran Gruber.

– Det här kommer jag aldrig få vara med om igen. Det är fantastiskt.

Tobias Svanelid
tobias.svanelid@sr.se