Västernorrland

Fler kvinnor söker sig till försvaret

Intresset för Försvarsmakten växer bland kvinnor. Andelen kvinnor som gör grundläggande militärutbildning har nästan fördubblats senaste året.

- De flesta tjejer vill också ha en utmaning. Det är bra att det är tjejer som söker och att Försvarsmakten vill ha in fler tjejer, säger Ida Jakobsson från Sollefteå ska påbörja sin militärutbildning i höst.

Från och med hösten 2010 väntas andelen kvinnor som påbörjar militär grundutbildningen bli rekordhög. Tidigare har en av tio som gjort lumpen varit kvinnor. Men i höst räknar man med att 22 procent är kvinnor.  

Det behövs helt klart fler kvinnor inom försvaret säger Ida Jakobsson.

- Tjejer kan handskas med andra situationer. Om man gör utlandstjänst och tjejer är med i en kris så kan de bli lugnare om det är en tjej på plats. Killar kan kanske vara mer skrämmande, säger hon.

Den lag som tidigare gjort skillnad på män och kvinnor slopas den första juli och rekryteringen kommer att ske på frivillig grund. Intresse och lämplighet ska styra vilka Försvarsmakten rekryterar.

Ida Jakobsson tror att det kan bli tufft både psykiskt och fysikiskt att göra lumpen men hon tränar hårt för att förbereda sig.

- Jag tränar mycket för jag vill vara i bra form så det inte blir lika tufft fysiskt, säger Ida Jakobsson.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se