Luleå

Kommunen maktlös mot GMO

Miljönämndens ordförande i Luleå är starkt kritisk till den kommersiella odling av genmanipulerad potatis som nu drar igång i Sunderbyn.

GMO-odlingen i Sunderbyn betyder också att planerna på att göra Luleå till en GMO-fri zon nu måste skrotas.

- Jag tycker inte om det här. Det känns i ryggmärgen att en manipulering av naturen blir fel, säger Göran Öhman (S), miljönämndens ordförande i Luleå.

Grekland, Österrike, Schweiz, Luxemburg, Italien, Frankrike och Ungern är länder inom EU som sagt nej till odling av den genmanipulerade potatisen Amflora.

Men det har inte Sverige gjort och det gör att miljönämnden i Luleå bara har att finna sig i att odlingen av GMO-potatisen nu drar igång. Trots planerna på att göra Luleå till en GMO-fri zon.

- Formellt går det inte att genomföra det men åtminstone från min sida, och jag är säker på att många inom nämnden har samma tankar, så är viljeinriktningen att vi önskar att så vore. Men vi har inte den kraften eller möjligheten att kunna driva en sådan fråga. Det har inte heller kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen, säger Öhman.

Borde det finnas möjlighet till ett lokalt veto mot GMO?

- Det känns ju väldigt konstigt att man kan bedriva en odling av den här sorten med de risker som finns med det här - och av ett bolag som dessutom är tyskt - i ett område där vi har en fantastisk natur. Att vi då inte har någonting att säga till om känns ju väldigt konstigt, säger Göran Öhman (s) miljönämndens ordförande i Luleå.