PRESIDENTBESÖKET

Överlämnar lista på kvarlevor till Morales

När Bolivias president Evo Morales gästar norska Sametinget i Karasjok idag så kommer han att få ta emot en lista på tusentals bolivianska kvarlevor som finns på svenska muséer. Listan överlämnas av Ros-Marie Huuva som länge kämpat för återlämnande av samiska kvarlevor. 

Rose Marie Huuva, författare och konstnär från Kiruna, finns idag på plats i Karasjok under Evo Morales besök. Hon har åkt dit för att överlämna en rapport med tusentals dokumentationer på kvarlevor av det Bolivianska folket, som finns på svenska muséer.

 – Jag ska överlämna rapporten Inventeringar av mänskliga kvarlevor i svenska museer, säger Huuva.

 -- När jag började titta så såg jag att det var otroligt mycket ben från Bolivia jag har en lista på över 1800 ben bara på ett museum.

Ros-Marie Huuva fortsätter engagerat sin kamp för återlämnande av mänskliga kvarlevor. Nu på ett internationellt plan alltså. Och hon hoppas på framgång.

 – Om Bolivias president börjar agera så kommer det ha stor betydelse för våra samiska kvarlevor, det blir ett större tryck på svenska museer och institutioner att lämna tillbaka kvarlevor från urfolken.

Anne Rávna Allas
anne_ravna.allas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio