blekinge

Konsumentvarning för ökade nätskojerier

Nätskojet ökar och konsumentvägledaren i Karlshamn, Niclas Sturesson, varnar för oseriösa företag som bara är ute efter att lura folk på pengar.

Niclas Sturesson har flera exempel på personer som fått fakturor utan att ha beställt något.
– Det här är ett skojeri som accelerat de senaste två åren, säger Niclas Sturesson, de flesta anmälningar gäller bilvärderingsföretag.

Lurat  
En av dem som är utsatt är Torbjörn Lindén, som var inne på en sida för bilvärdering.
– Jag fyllde i namn och mobilnummer utan att tänka mig för, men när företaget begärde en bekräftele klickade jag ner alltihop, säger Torbjörn Lindén.

Faktura 
Men det hjälpte inte, för en vecka senare damp det ner en bilvärdering på posten jämte en faktura på 295 kronor, trots att Torbjörn Lindén alltså inte gjorde någon beställning. 

Efter två påminnelser är fakturan uppe i nästan 600 kronor. Företaget har inget telefonnummer på sin hemsida, och ett rekommenderat brev löstes inte ut. Istället har Torbjörn Lindén bestridit fakturan via mejl.

Anmärkning  
Och det är helt rätt, enligt Niclas Sturesson. Så länge någon bestrider en faktura så går det inte att få betalningsanmärkning. Men det är precis den här rädslan oseriösa nätföretag spelar på. 

Antalet anmälningar har accelererat de senaste två åren. Det kan gälla bilvärdering som i Torbjörns Lindéns fall, men också bostadsvärdering, horoskop eller livsprognoser.

Carina Melin
carina.melin@sr.se