Norrbotten

Aktion mot "fruimport"

Antalet kvinnor som kommer till Sverige, gifter sig med en svensk medborgare och sen utsätts för våld, ökar. Och nu agerar kvinnoorganisationerna för att avskaffa den lag som gör att kvinnorna tvingas stanna hos sin make i två år.

Flera kvinnoorganisationer agerar nu för att få bort det de beskriver som "fruimport".

Enligt "tvåårsregeln" i utlänningslagen tvingas en kvinna stanna hos sin make i två år för att få permanent uppehållstillstånd. Även när han är våldsam och kränker henne - annars blir hon som regel urtkastad ur landet.

Wiveka Holst, Sveriges Kvinnolobby besökte Luleå på fredagen för en konferens om frågan.

– Antalet kvinnor som kommer till Sverige på anknytning till en svensk medborgare och utsätts för våld och kränkning ökar, säger hon.

Dessa kvinnor hamnar i en svår situation då de ofta har små chanser att få permanent uppehållstillstånd om relationen upphör inom två år. De tiger och lider.

För två år sedan sökte 515 kvinnor som utsatts för så kallad "fruimport", hjälp hos Kvinnojourerna.

- Det finns män som satt i sytem att ta hit kvinnor och avpolletera dem inom två år.

Wiveka Holst berättar att det finns kataloger på nätet där man kan titta och beställa en fru som ser lämplig ut. Eller så reser mannen till utlandet och träffar kvinnan. Och det tror Holst är organiserat många gånger.

-Kvinnan blir kär och kommer hit på tvåårsregeln.

- Vi måste få bort regeln eller lagen, och vi ska till Almedalen i sommar för att försöka påverka politikerna, avslutar Wiveka Holst.

Sveriges Kvinnolobby är en paraplyorganisation för många olika kvinnoorganisationer.