Rättegång mot dråpmisstänkt läkare skjuts upp

Rättegången mot den läkare som anklagas för dråp av ett spädbarn vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna skjuts nu upp till hösten, enligt Solna tingsrätt.

Rättegången skulle ha börjat på måndag om en dryg vecka, men både advokat, åklagare och föräldrarnas ombud anser att förundersökningen behöver mer tid. Samtidigt riktas stark kritik mot bevisningen.

Att det dröjer är beklagligt men rättvist, säger lagmannen Lars Lindström vid Solna tingsrätt.

– Det är fruktansvärt tråkigt, inte minst för den här åtalade läkaren, men även för andra inblandade. För målsäganden exempelvis är det fruktansvärt att det ska ta så lång tid, men det är ju också viktigt att det inte slarvas igenom utan att parterna får ta fram den utredningen de tycker behövs, säger Lars Lindström.

Tidigast i höst kan det nu alltså bli rättegång. Då nästan två år efter att narkosläkaren misstänks ha gett den tre månader gamla flickan en överdos av narkosläkemedlet tiopental medvetet.

Samtliga parter har begärt mer tid.

Det är främst analysen av blodprovet från flickan det handlar om, en väsentlig del av åklagarens bevisning, och det som mött kritik från flera medicinska experter.

Olof Beck, professor i analytisk farmakologi, anser i sin rapport från i går att Rättsmedicinalverkets analys av den lilla mängden blod på tre milliliter inte håller måttet.

– De analytiska undersökningarna blev aldrig färdigställda kan man säga, därför att provet tog slut. Och därför vet vi inte riktigt vad det sanna eller mest sannolika resultatet är, säger Olof Beck.

Även från åklagarsidan anser man att utlåtandet väger tungt, och man vill därför ha ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd innan hösten.

Chefsåklagare Peter Claeson vill veta om även experterna där ställer sig frågande till slutsatserna om vad som orsakade barnets död.

– Det är bättre att få vänta lite längre än att bli fälld för ett brott man inte begått, säger Björn Hurtig, läkarens advokat.

Kan det komma ett beslut om att det inte ens blir en rättegång, tror du?

– Det är min förhoppning och det är det jag jobbar för, men i sista hand så är det Peter Claeson, chefsåklagaren, som tar det beslutet, säger Hurtig.