Örebro län

Ovädret värst för bönderna

Åskovädret på torsdagen fick stora konsekvenser för Örebro län. Vattenverket slogs ut och stora delar av Örebro kommun var utan vatten. Flera hundra hushåll blev också utan ström men de som kanske drabbats hårdast är lantbrukarna.

På Säbylunds egendom, utanför Kumla, kom det 55 millimeter regn under torsdagen. Marken var dessutom redan sur. Tidigare under veckan kom det omkring 40 millimeter. Flera skiften står delvis under vatten.

-Det här är inget kul, säger Per-Anders Bergvik, inspektor på Säbylunds egendom.

De åkrar som inte är sådda än måste torka upp. Det kommer dröja veckor innan det går att köra med traktorer på åkrarna och då kanske det är för sent.

De åkrar som är nysådda är mycket känsliga för väta och sådden riskerar att ruttna bort. Den sådd som kommit upp är något tåligare.

De ekonomiska konsekvenserna för enskilda lantbrukare kan bli mycket kännbara. Särskild om de dessutom har fått höstsådden förstörd till följd av snötäcket låg så länge.

-I år är det extremt eftersom omkring 60 procent av höstsådden utvintrat. Alltså att den har dött under vintern, säger Anna Redner, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

Anna Ahnér
anna.ahner@sr.se