Finansministrarna vill skärpa reglerna

Det var nedåt på de ledande europeiska börserna också i dag, men Stockholmsbörsen höll emot och steg 0,6 procent efter en stark slutspurt.

Och det är framför allt osäkerheten från politiskt håll som pressar kurserna, säger Knut Hallberg som är makrostrateg vid Swedbank.

– Det är fortsatt väldigt stor osäkerhet. Man ser här att under eftermiddagen faller börs-indexen åter igen nedåt, sade Knut Hallberg.

Vad beror det på?

– Den grundläggande osäkerheten finns kvar även om Tyskland röstade ja i förbundsdagen till räddningspaketet är det fortfarande så att vi inte vet hur de framtida spelreglerna kommer att se ut.

Vad tittar investerarna på nu?

– Man har övergått från makrostatistik, företagsrapporter, och tittar mer och mer på politik i Europa. Kommer EU:s ledare att få ihop ett paket som är trovärdigt och skapar förtroende på sikt? Det är det som är det viktiga.

De framtida spelreglerna har diskuterats under dagen när EU:s finansministrar träffats i Bryssel. Finansministrarna kom till mötet vid lunchtid med en lång rad förslag om skärpta regler för att stärka budgetdisciplinen inom EU.

Tyskland är pådrivande och hade med sig tio punkter till mötet – bland annat den omdiskuterade budgetövervakningen från EU-kommissionen och effektivare sanktioner mot länder som bryter mot reglerna.

Här föreslås att EU:s regionalstöd dras in om ett land inte uppfyller målen för underskottsminskning.

Men det kommer att ta tid att komma överens om de nya reglerna. Dagens möte hade formen av en diskussion och ett nytt möte ska hållas i juni.

Finansministrarnas förslag om nya tuffare regler och beslutet i det tyska parlamentet om att säga ja till EU:s krispaket har inte fått stopp på börsoron.

I Europa backade de ledande börserna, även om det inte var lika stora fall som i går. USA-börserna som föll kraftigt i går öppnade däremot något uppåt.