Helsingborg

Avliden utlämnad till fel byrå

I går upptäcktes att två döda kvinnor blivit förväxlade på bårhuset i Helsingborg. Sådana misstag är ovanliga, men sker en gång om året enligt Sveriges Begravningsbyråers förbund.

– Blickar jag tillbaka på de senaste 7-8 åren så händer det en gång per år, att det sker en förväxling, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers förbund.

Misstaget som skedde den 12 maj på bårhuset i Helsingborg. En avliden kvinna skulle hämtas, men trots rutiner om att både bårhusets personal och begravningsbyrån som hämtar ska kontrollera identiteten så blev det fel. Kroppen lämnades ut till fel byrå och blev begravd och kremerad under fel namn.

Urnan var ännu inte gravsatt när misstaget upptäcktes i går morse när Råå begravningsbyrå kom för att hämta kroppen men möttes av beskedet att den inte var där. Urnan forslades snabbt till rätt begravning.

– Vi genomförde en begravning precis som den skulle ha varit, med den skillnaden att vi hade fått en urna med kvarlevorna istället för kroppen, säger Thommy Lindquist, vd för Råå begravningsbyrå.

Kroppen efter den kvinna man trodde blivit begravd den 12 maj är fortfarande kvar på bårhuset. På den byrå som felat säger vd:n att den anställde som begick misstaget inte längre jobbar kvar. Företaget har också erbjudit sig att betala kostnaderna för begravningen i går.

Den som är orolig över att en förväxling ska ske kan be att få se kroppen i kistan. 

– Det är väl det lämpligaste, att man får se den avlidne i kistan, säger Ulf Lernéus.

Händelsen är polisanmäld och ska även utredas av klinisk patologi på Region Skåne som ansvarar för bårhuset.