Sverige

Småkryp fick rivstart av värmen

Värmeböljan har gett småkryp och flygg en rivstart. För bladlössen blev det trångt i träden så de liftade med vattnet till ny miljö. Däremot går det inte att säga att hela sommaren blir rik på insekter.

Så fick vi plötslig värme och små björkbladlöss kom överraskande och hälsade på. De tyckte det blev för trångt i träden och det är därför som vi ser dem här, berättar Viktor Nilsson som är doktorand vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå Universitet.

– En varm vinter följd av en varm vår så börjar de reproducera sig och blir så många på björkarna att de flyttar, så det är därför vi ser dem här nu säger han.

Även om en värmebölja som den här gör att alla småkryp får en rivstart kan vi inte säga att det kommer att bli en sommar rik på mygg eller knott. För då måste värmen hålla i sig en längre tid, eftersom krypen ska klara sig i flera generationer.

Värmeböljan nu gör att fåglarna njuter för det finns gott om småkryp att mumsa på.

– För fåglarna är det nog väldigt bra. Först har flyttning fördröjts av det här kalla vädret, och sedan precis när många fåglar har kommit till sina häckningsplatser så sammanfaller det med en stor ökning av insekterna som de lever av, säger Viktor Nilsson som är doktorand vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå Universitet.