Dansk Folkeparti skärper tonen mot invandrarna

I Danmark tycker invandringskritiska Dansk Folkeparti att utlänningarna i landet skall dra ett större lass för att lösa den ekonomiska krisen.

Regeringen vill spara drygt 30 miljarder svenska kronor för att sanera dansk ekonomi. Och ledaren för Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard vill lägga en del av notan på invandrarna.

– Kommunerna borde räkna ut hur mycket det kostar dem att ha så många arbetslösa som inte är från den västliga världen och sedan titta på vad det betyder för vår ekonomi, säger Pia Kjærsgaard inför förhandlingarna med regeringen om man skall stödja det föreslagna treåriga sparpaketet eller ej.

Dansk Folkeparti tycker att invandringen kostar landet alldeles för mycket och har som stödparti till den sittande borgerliga regeringen fått igenom flera åtstramningar i invandringspolitiken. Och när regeringen nu söker partiets stöd för sparåtgärderna passar Pia Kjærsgaard på att komma med nya förslag i den riktningen.

– Man bör också ta betalt för uppehållstillstånd och visum. Det kan bli mycket pengar med tanke på de många tusentals personer som söker det, tror Pia Kjærsgaard.

Partiet vill också minska u-landsbiståndet.

Regeringen, som inte har egen majoritet i Folketinget, är beroende av Dansk Folkepartis hjälp för att få igenom sitt sparpaket eftersom det inte har stöd i oppositionen.

Förslaget ger, enligt en beräkning som Danske Bank gjort, en vanlig arbetstagare mellan 700 och 1 200 kronor mindre om året att röra sig med.