Laxå

Miljöpartiet + alliansen = sant

Allianspartierna och Miljöpartiet i Laxå gör nu gemensam sak inför valet, precis som man gjort i Kumla och Örebro.

Under namnet "Ett bättre Laxå" går Miljöpartiet och de fyra borgerliga partierna ut med ett gemensamt valmanifest, som ska ligga klart inom kort.

- Vi väljer att samarbeta därför att vi tror att det är det bästa för Laxå kommun, säger Ivonny Larsson är ordförande för Centerpartiet i Laxå.

Både hon eller moderaten Otto Zita tycker det är ett full naturligt steg att ta efter fyra års gott samarbete mellan Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet i Laxå kommunfullmäktige. Där har de tillsammans utgjort opposition med sina sammanlagda 13 mandat, jämfört med Socialdemokraternas och Vänsterpartiets 18 mandat.

- Vi är eniga om de flesta sakfrågorna i kommunen, säger Otto Zita (M), och det är grunden för samarbetet. Men sen handlar det också en hel del om personkemi. Det har fungerat bra oss emellan, vi har kul på våra möten och det är bra stämning. Det är så klart ett plus, säger han.

De viktigaste punkterna på den samarbetslista man nu håller på att jobba fram, handlar om skola och ekonomi. "Ett bättre Laxå" vill bevara Finnerödja och Hasslefors skolor och få bättre ordning på kommunens ansträngda ekonomi, enligt partiernas företrädare.

Och Miljöpartiets språkrör i Laxå, Sara Pettersson, menar att alla som sympatiserar med MP tycker att samarbetet är positivt.

- Alla jag har pratat med tycker att det är en bra grej, säger hon.

Det finns inget motstånd vad jag har hört.

Närmast kommer partierna fortsätta diskutera exakt vilka punkter som ska stå med på manifestet. Och sen blir det gemensamt valkampanjande på marknader, gator och torg.

- Vi kommer gå ut ganska hårt gemensamt, säger Sara Pettersson (MP), både i centrala Laxå och i ytterområdena.

Men när hon ska spåna vilket valresultat hon hoppas på för den nya oppositionen, vill hon inte gissa på nån procentsats eller antal mandat.

- Nej, vi satsar bara på att vinna valet. Det är det absolut viktigaste, säger Sara Pettersson (MP).