Uppgivenhet inför etiopiskt val

I dag hålls parlamentsval i Etiopien och enligt de flesta bedömare blir valet en promenadseger för landets premiärminister sedan 19 år, Meles Zenawi. Resultatet av valet 2005 möttes med våldsamheter och det råder den här gången en känsla av uppgivenhet.

Många etiopier har slutat tro på valprocessen och nu finns en risk att många låter bli att rösta, enligt forskaren Hallelujah Lulie på Institutet för säkerhetsstudier, ISS, i Addis Abeba.

– Många har gett upp hoppet och förknippar politik med fusk, säger Hallelujah Lulie. I Etiopien ses politik som något farligt och få tror på förändring.

2005 såg landet sitt mest öppna och demokratiska val någonsin, med fri debatt och en stark opposition, men när valets segrare ändå förblev densamme bröt våldsamma demonstrationer ut, som slutade med tusentals gripanden och 200 döda.

Regeringspartiet EPRDF, som är starkt influerat av Kina, har fortsatt att inskränka demokratiska fri- och rättigheter. Utländska organisationers verksamheter har begränsats och under valet får inte utländska diplomater lämna huvudstaden. Bara 230 internationella valobservatörer ska bevaka valet, där 32 miljoner människor har registrerat sig för att rösta.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har beskrivit hur kontrollen av oppositionen sker redan på by- och distriktsnivå. Oliktänkande blir utfrysta och bestraffade.

Men regeringspartiet EPRDF har också lovordats för att ha fått fart på tillväxten, på satsningar på infrastruktur, sjukvård och utbildning, säger Hallelujah Lulie.

– Det finns de som ifrågasätter att oppositionspartierna förmår att uträtta lika mycket som den sittande regeringen har gjort och som väljer utveckling före demokrati, säger han.