Vimmerby/Hultsfred

Vill slå samman kommuner

Vimmerby och Hultsfreds kommuner bör bli gemensam kommun efter valet 2014. Det menar vänsterpartistiska hultsfredspolitikern Lennart Beijer som vill väcka liv i frågan.

Redan nu planerar kommunerna nämligen att samverka mer för att spara pengar. Och det är just den ekonomiska biten samt att kunna bevara servicen som Lennart Beijer trycker på.

– Huvudpoängen är att två så små kommuner få en väldigt hög kostnad. Vi vet om att man kan sköta både Hultsfred och Vimmerby med kostnaden för en kommun, så det finns ett antal miljoner att spara, säger Lennart Beijer som tror att invånarna snabbt vill ha en förändring när de förstår hur mycket pengar de lägger på att behålla en liten kommun idag.

Med en sammanslagning av de båda kommunerna, som redan idag samarbetar inom en del områden, så skulle runt 20 miljoner kronor kunna sparas bara på driften och man skulle få en mer effektiv kommun med drygt 30 000 invånare, från Virserum i söder till Gullringen i norr.

Den nya kommunen skulle kunna heta något i stil med Bullerby kommun säger Beijer och ser en chans att bygga en helt ny och modern kommunorganisation som är möjlig med ny teknik.

Dessutom menar Lennar Beijer att det är lika bra att initiativet kommer från de båda kommunerna själva.

– Det är lika bra att vi gör det nu frivilligt, för vi kommer ändå bli tvingade till det i framtiden, säger Lennart Beijer till Sveriges Radio Kalmar.