barnamordet i hånger

Ingen självkritik trots gamla misstankar

Trots att det redan för sju år sedan fanns misstankar om att den kvinna som nu häktats för delaktighet i barnamordet i Hånger utanför Värnamo, var delaktig i mordet, anser åklagaren inte att utredningen då var ett misslyckande. Den gången höll inte bevisen och kvinnan släpptes och fick dessutom skadestånd.

- Natyurligtivs hade ma ngärna velat ha alla kort på bordet redan från början men jag är nöjd om det framkommer uppgifter även om det dröjer några år i ett så allvarligt brott som det är frågan om, säger åklagare Stefan Edwardsson.

Hade ni kunnat göra något annorlunda då, för sju år sedan?

- Nej, säger Stefan Edwardsson.

I går häktades den 30-åriga kvinnan från höglandet som är på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mord.

Hon var misstänkt för inblandning i mordet redan 2003. Men dom bevis som då fanns ansågs inte tillräckligt starka för att väcka åtal.

Men när pappan som dömdes för mordet nyligen tog kontakt med polisen tog utredningen en ny vändning.

Han har fram tills nu nekat till mordet, men nu erkänner han att det var han som dödade sin treåriga dotter och han säger att det var på uppmaning från den nu häktade 30-åriga kvinnan.

Pappan berättar för Nyheterna att anledningen till att han nu berättar är att han vill att sanningen ska komma fram, inte minst för dom anhörigas skull.

Hans berättelse kommer nu vara stommen i den utredning som leds av chefsåklagaren Stefan Edwardson.

- Nu kommer vi att gå vidare och kontrollera de nya uppgifterna och sedan får vi se hur långt det räcker.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se