23 maj 2010

DVD-Sara tipsar om ovanlig krigsfilm

DVD-Sara tipsar om filmer på temat skägg. Hennes bästa tips är en film med existentiellt skägg:

Existentiellt skägg: Deer Hunter

Michael Ciminos film från 1978 med bl.a. Robert DeNiro, Christopher Walken och Meryl Streep. Jag vill citera den danska regissören Susanne Bier och säga att det här är något så unikt som en krigsfilm som inleds med ett 40 minuter långt bröllopsfirande!

Jag gillar inte krigsfilmer och jag tror att det är just den långa bröllopsskildringen i början som gör skillnad här. Den ger en möjlighet att lära känna de tre huvudkaraktärerna (DeNiro och Walken plus John Savage) som ska iväg till Vietnam och sätter en finstämd ton som gör att jag faktiskt bryr mig om dem och de krig som utspelas omkring dem såväl som inuti dem.

70-talet är min absoluta favoritepok inom amerikansk film. Det finns en naturalism och en äkthet som gör att det nästan känns dokumentärt. Det känns som att skådespelarna bara är.

Det är så häftigt att se Hollywoodstjärnor innan de blev just det - stjärnor. I den här filmen är de bara riktigt bra skådespelare som inte hunnit bli större än sin egen prestation. Meryl Streep är så ung och skör att man bara vill hålla om henne. Christopher Walken och Robert DeNiro så unga och vackra och sårbara som de aldrig har varit efter det. DeNiro med ett kortklipp, välansat helskägg som skulle vara vråltrendigt idag.

Den fina tonen sätts redan under förtexterna till filmhistoriens vackraste titelspår - Cavatina melankoliskt framförd på en ensam gitarr. Det är så att man kan gråta.

Sara tipsar också om:

Romantiskt skägg: Fyra bröllop och en begravning

Det finns väldigt många romantiska komedier men ganska få som är bra. Det här är en brittisk film med Hugh Grant och Andie McDowell. De träffas och fattar tycke men det är inte riktigt läge och de träffas igen och får inte riktigt till det. Och så håller det på. Men det är inte löjligt och smörigt. Snarare charmigt och trivsamt.

Och själva skägget? Jo, vi får också möta Hugh Grants karaktärs kompisgäng. I det finns en fryntlig, livsbejakande, alkoholglad skotte - med ett stort yvigt Hemmingwayskägg.

Intellektuellt skägg: The Squid And the Whale

Jeff Daniels och Laura Linney spelar ett New York-par på 70-talet. Båda författande pissintellektuella (i synnerhet pappan som ser ut som en riktigt universitetsstofil med manchesterkavaj och snuskskägg) som bestämmer sig för att separera. De har två söner som hamnar ruskigt mitt i skottlinjen för föräldrarnas egotripp. Båda föäldrarna är bittra på varandra för olika saker, vilket de ohämmat delar med sig av till de båda sönerna som vore de vuxna samtalspartners.

Men det är inte en tung och dyster historia. Det finns ett befriande lättsinne och en plirig humor som gör det till en trivsam film. Den är producerad av Wes Anderson, som regisserade The Royal Tenenbaums och Darjeeling Limited, och det märks på tonträffen och stilsäkerheten. Här finns hans ganska särpräglade stämning.