Debatt om skyskrapa på högsta nivå

Rysslands president Dmitrij Medvedev har gett sig in i debatten om den omstridda skyskrapan som gasbolaget Gazprom bygger i Sankt Petersburg. Medvedev uppmanar nu beslutsfattare i Rysslands näst största stad att ta hänsyn till internationell kritik mot bygget.

Enligt en talesperson för Kreml uppmanas nu Sankt Petersburgs borgmästare Valentina Matvienko och andra beslutsfattare att vara uppmärksamma på FN-organet Unesco:s kritik mot den planerade skyskrapan.

Unesco har hotat med att stryka Sankt Petersburg från sin internationella världsarvslista om Gazprom fullföljer det redan påbörjade bygget enligt den ursprungliga planen.

Tornet är tänkt att bli över 400 meter högt, något som enligt Unesco kommer att påverka Sankt Petersburgs historiska stadskärna negativt.

Staden grundades av Peter den store i början av 1700-talet och har en stor innerstad med låga hus längs sina kanaler. En stor folklig opinion har länge varit motståndare till Gazprom-tornet, medan högt uppsatta ryska politiker varit delade i två läger.

Rysslands tidigare president och nuvarande premiärminister Vladimir Putin har tidigare varit positiv till projektet som är beräknat att kosta över 20 miljarder svenska kronor.

Men de senaste månaderna har Putin inte uttalat sig i frågan och varningarna från Unesco har rest tvivel bland landets politiska elit. Rysslands kulturminister Aleksander Avdejev sa i en intervju för ett par dagar sedan att ritningarna för skyskrapan måste göras om.

Unesco har öppnat för att Gazproms skyskrapa kan accepteras om byggnaden blir lägre än vad som nu planeras. President Dmitrij Medvedev var tidigare styrelseordförande i just Gazprom och kommer, liksom premiärminister Putin, från Sankt Petersburg.

I ett uttalande från Kreml sägs att presidenten inte tar ställning i frågan om skyskrapans framtid utan bara uppmanar de inblandade parterna att vara uppmärksamma på Rysslands åtaganden gentemot FN.