British Airways-strejk i dag

De kabinanställda på det brittiska flygbolaget British Airways går ut i strejk i dag sedan förhandlingarna mellan parterna återigen bröt samman i helgen.

Fackförbundet Unites ledare Tony Woodley lovade igår i brittisk tv att skjuta upp strejken om företagsledningen gick med på att de som strejkade i mars skulle få tillbaka sin personalrabatt på flygresor.

Men British Airways ledning kontrade och sa att den bara är intresserad av att förhandla om en slutgiltig uppgörelse. Men några nya förhandlingar blev det aldrig och det innebär att hundratals flighter ställs in idag.

British Airways hoppas ändå att över hälften av av flygningarna kommer att gå som normalt eftersom personer från andra delar av företaget har utbildats för att kunna hoppa in som kabinpersonal och plan har hyrts in från andra flygbolag.

Konfllikten som har pågått sedan i höstas gäller de sparåtgärder som British Airways vill införa. Bolaget har drabbats hårt av lågkonjunkturen och redovisade i fredags en rekordförlust på sex miljarder kronor för det senaste året.

Strejken är den första av tre femdagarsstrejker som facket har varslat om. Blir det ingen uppgörelse innan dess så kommer nästa strejk att bryta ut redan på söndag.

Sjudagarsstrejken i mars kostade British Airways närmare 500 miljoner kronor.

Av British Airways flygningar till Sverige är de närmaste dagarna i genomsnitt en eller två flygningar om dagen inställda mellan Heathrow och Arlanda, uppger British Airways på sin webbplats.