Barnläger i Gaza totalförstördes

I Gaza vandaliserade maskerade män tidigt i morse ett av FN:s sommarläger för barn vid Medelhavet. Lägeranläggningen brändes ned och de maskerade männen lämnade efter sig ett dödshot mot FN-organet Unrwas irländske chef John Ging, om inte sommarlägren ställs in. Radikala islamister misstänks ligga bakom dådet.

Lägeranläggningen i Gaza har jämnats med marken - simbassänger, idrottsredskap och lekplatser är totalförstörda, tält och förråd nedbrända, berättar en talesman för FN:s palestinska flyktingorgan Unrwa i Gaza.

Attentatsmännen misshandlade en säkerhetsvakt som lämnades bakbunden med hotbrevet till Unrwa-chefen John Ging. Tre lösa skott låg i kuvertet - ett signum som al-Qaida i Irak ofta använt.

Ingen grupp har tagit på sig dådet, men det är inte första gången som islamistiska salafist-grupper. som är mer extrema och radikala än Hamas, har gått till attack mot västerländska symboler. En talesman för Hamasregeringen, Taher al-Nono, fördömde attacken och lovade att myndigheterna skulle söka rätt på förövarna.

Unrwa-chefen John Ging kopplade genast vandaliseringen till extremism och kallade den en attack mot barnens glädje, men han försäkrade samtidigt att Unrwas sommarläger kommer att gå av stapeln.

FN-organet Unrwa erbjuder sommarläger för en kvarts miljon barn i Gaza och i år höll man på att bygga upp 35 nya lägeranläggningar längs Gazas stränder inför skolavslutningen. Islamistiska grupper har dömt ut dessa läger som o-islamiska, eftersom flickor och pojkar leker och badar tillsammans.

För två dagar sedan gjorde också en okänd militant grupp ett uttalande mot Unrwa, där man kritiserade att skolflickor undervisas is dans, gymnastik och omoral, som det hette.

Hamas har fördömt dagens attack, men även Hamasledare har kritiserat Unrwa sommarläger och Hamas driver egna sommarläger med bland annat koranläsning. Under de senaste veckorna har också Hamas slagit till mot kulturyttringar i Gaza.

Den gallerist som ställde ut den svenska fotografen Mia Gröndahls utställning Gaza Graffiti misshandlades under förhör hos Hamaspolisen. Och för ett par veckor sedan stoppade Hamas polis en hiphop-konsert i Gaza.