Eyjafjallajökulls utbrott har upphört

Aktiviteten i vulkanen Eyjafjallajökull på Island har gått ner kraftigt enligt vulkanexperter och utbrottet kan vara på väg att ebba ut.

– Aktiviteten i vulkanen har minskat väsentligt, men den är inte helt avslutad. Vi ser i våra instrument att det är fortfarande seismiska vågor som kommer från vulkanen, men det är oerhört mycket mindre än det har varit, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Eyjafjallajökulls första utbrott kom redan i mars och i mitten av april började vulkanen spy den aska som från och till stoppat den europeiska flygtrafiken, strandsatt resenärer och kostat flygbolagen miljoner.

Enligt vulkanexperter på Island och Reynir Bödvarsson märks nu inte längre något tillflöde av magma nere i vulkanen och varken lava eller aska kommer ut. Nu är den stora frågan om den kraftiga minskade aktiviteten i vulkanen också innebär det definitiva slutet på utbrottet.

– Det kan betyda att den lägger av men det kan också inte uteslutas att den återkommer efter en viss viloperiod och börjar om igen, det kan vara månader utan att avskriva den faktiskt.

Om vulkanen skulle komma igång på allvar igen kommer det först märkas genom djupa jordskalv under den då magman börjar fyllas på igen, så vi kommer få förvarning ifall utbrottet startar om. Ifall vulkanen i sådana fall kommer spy ur sig aska, och därmed hota flyget, eller lava är svårt att förutsäga, enligt Reynir Bödvarsson.

– Den har både haft faser där det är huvudsakligen är aska och sen en mellanfas med mycket lavaflöde och sedan åter till att producera aska igen, säger Reynir Bödvarsson.