ishockey-vm

Tjeckien världsmästare efter skrällseger

Ett stjärnspäckat Ryssland var den självklara segraren på förhand. Men med ett snabbt mål chockade Tjeckien ryssarna och vann VM-guldet efter 2-1.

Ryssland var storfavoriter att vinna VM-guldet i Tyskland med NHL-stjärnor som Alexander Ovetjkin och Jevgenij Malkin i laget

Men det var en annan storstjärna på isen som direkt visade framfötterna. Tjeckiens Jaromir Jagr jobbade fram 1-0 målet som Jakub Klepis gjorde efter bara 20 sekunder.

Därefter pressade Ryssland det tjeckiska försvaret rejält och skapade flera målchanser. Precis i slutet kvitterade Pavel Datsiuk, men målet blev bortdömt eftersom domaren redan blåst av den första perioden.

Ryssland fortsatte jaga kvittering men i stället ökade Tjeckien på ledningen till 2-0. Efter ryskt slarv fick Tomas Rolinek en passning som han styrde in i mål med ena skridskon.

Tjeckerna stod upp bra också i den tredje perioden. Ryssland hämtade sig inte från underläget, tappade tålamodet och agerade stressigt.

Med tio minuter kvar av matchen tacklade Alexei Emelin Jaromir Jagr som för en stund blev liggande. Något domaren tyckte var så illa att Emelin fick matchstraff och Ryssland en man mindre på isen i fem minuter.

Minuterna senare blev ryssarna ytterligare en man färre. Viktor Kozlov fick två minuters utvisning och det ryska tålamodet blev allt sämre.

Med två minuter kvar blev det dock omvänd situation, tre tjeckiska spelare satt utvisade och plötsligt var det Ryssland som var i överläge.

Reduceringen kom med 35 sekunder kvar av matchen genom ett superskott av Pavel Datsiuk. Men ryssarna lyckades inte med kvitteringen och Tjeckien blev världsmästare - för femte gången på tolv år.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se