Uzbekiska flyktingar torteras efter avvisning

Den uzbekiska säkerhetstjänsten bedriver ett omfattande spionage bland uzbekiska flyktingar i Sverige. Det leder till att uzbekiska asylsökande som återvänder hem eller utvisas härifrån fängslas eller torteras.

I Uzbekistan döms hemvändande flyktingar för att ha propagerat mot den uzbekiska regimen i Sverige och för att ha sökt asyl.

Domarna grundas på uppgifter de asylsökande lämnat till svenska Migrationsverket och som den uzbekiska säkerhetstjänstens agenter i Sverige förmedlar vidare till hemlandet.

Det berättar en uzbekisk flykting som dömdes till flera års fängelse. Efter att han släppts tvingades han själv bli angivare och vittna mot andra uzbeker som återvänt från Sverige.

Frilansjournalisten Elin Jönsson har träffat Muhammad. Han heter egentligen något annat, men för att skydda hans identitet har vi låtit ändra hans namn och hans röst.

– Den uzbekiska säkerhetstjänsten vet precis allt om varje uzbek som sökt asyl i Sverige. De har bostadsadresser, de vet vilka asylskäl som personerna uppgett och vem han eller hon träffar, säger Muhammad.

Muhammad vet av egen erfarenhet. Han hade själv sökt asyl i ett nordiskt land men tog tillbaka sin ansökan och återvände hem efter ett samtal från den uzbekiska säkerhetstjänsten.

I det fick han höra vad som skulle hända anhöriga om han inte återvände.

Muhammad greps så fort planet landat i huvudstaden Tasjkent. Där utsattes han för långa förhör där man läste upp vad han sagt i intervjuer med skandinaviska myndigheter och i samtal med uzbeker i Sverige.

Han fick också se bilder på sig själv och andra flyktingar från Sverige och Norden. Muhammad dömdes till fyra års fängelse för agitation och uppvigling mot den uzbekiska regeringen.

Han släpptes i förtid men tvingades i samband med frigivningen ingå ett samarbete med säkerhetstjänsten. Han fick välja mellan att återvända till Skandinavien som agent eller vittna mot andra återvändande uzbeker. Han valde det senare.

Under ständiga hot tvingades han därefter regelbundet ange och vittna mot personer han aldrig träffat. Flera av dem hade återvänt från Sverige.

– Jag minns tre unga killar, de var nedbrutna och stressade. Jag fick veta att de just kommit från Sverige. Jag hade aldrig sett dem, men skrev under på att de agiterat i Sverige.

– Det går inte en en dag utan att jag tänker på hur de nu plågas i något uzbekiskt fängelse. Jag kommer aldrig att förlåta mig själv men jag fick välja mellan dem och min familj, säger Muhammad.

En dag när han fick veta att han skulle vittna mot en person han verkligen kände fick han nog och flydde. Nu befinner han sig i Sverige i en ny asylprocess.

Enligt Muhammad och andra uzbekiska flyktingar som jag talat med och som upplevt samma historia som Muhammad, betraktas Sverige som en fiende till Uzbekistan efter att ha tagit emot en stor grupp oppositionella. Därför är den uzbekiska säkerhetstjänsten extra aktiv här och därför drabbas de som återvänder härifrån hårdare än de som kommer från andra länder.

– Har man varit i Sverige betraktas man som en landsförrädare och grips direkt. Ingen kommer undan, säger Muhammad.