Vård köps och säljs av vårdcentraler

Du kan inte alltid räkna med att få vård från den vårdcentral som du valt att lista dig på i vårdvalet. Många köper och säljer tjänster till varandra och av andra aktörer. En patient som valt en privat vårdcentral kan mycket väl få till exempel hemsjukvård från landstinget ändå.

– Alla kan använda sig av underleverantörer, det är fritt fram att göra så, säger Rune Backlund, centerpartistiskt landstingsråd.

På tisdag nästa vecka träder vårdvalet i kraft och från och med den dagen kontaktar du den vårdcentral som du valt bland dom 51 alternativ som finns. Men du kan alltså inte räkna med att det är personalen där som ger dig all den vård du behöver. För de flesta använder sig av underleverantörer.

Du som behöver hemsjukvård på kvällar, nätter och helger, får förmodligen inte besök från din egen vårdcentral, nästan alla köper den här tjänsten från landstinget. Vill du träffa en distrikssköterska på helgen kan du få gå till en landstingsdriven vårdcentral fast du listat dig vid en privat. Andra tjänster som köps in till dig kan vara sjukgymnast, beteendevetare och fotvård. Men enligt Rune Backlund ska det här inte bli förvirrande för patienterna.

– Det är inte patientens sak att fundera över det här, det ska vårdcentralen som du valt lösa. Lyckas inte det så har du som patient rätt att välja en annan vårdcentral, säger Rune Backlund.